Hoe jij me weer leerde lopen

Drie jaar is het nu. Zo kort geleden dat het nu al een eeuwigheid lijkt. We knalden onverwacht online op elkaar. In gesprek geraakt over een niet lukkende betaling. Een gesprek dat al snel niet meer te stoppen bleek.
Gevonden.

Drie jaar geleden leerde ik je ‘in het echt’ kennen. We moesten elkaar zien. Ging niet anders. Ik hoopte stiekem dat ik na mijn spontane bezoek aan jou enigszins genezen zou zijn van de gekte. Dat ik in zou zien dat dit niet kon. Dat ik verder moest met het leven dat ik al leefde. Door met de gevolgen van keuzes die ik in het verleden gemaakt had.

Het liep anders.
Ik kwam. Wij zagen. Jij overwon.
Mij. Alles. Alles in mij.
En ik jou. Dat ook.

bron: eigen illustratie (LB)

Het was de herkenning die ’t deed. De herkenning van onszelf in elkaar. Vingerafdrukken die exact op onze hartscanners pasten. Dikke sloten ineens opengebroken.

In het daaropvolgende jaar gebeurde alles wat je maar in een mensjaar kunt proppen. De ene rampzaligheid na de andere. Mijn leven zoals het was, escaleerde. Explodeerde. Draaide 180°. De heftigheid van de gebeurtenissen nam de overhand. Maar de acceptatie was nog ver te zoeken, bij ons, maar ook bij de mensen om ons heen.
We worstelden.

Ik zocht een tijdelijke woning, verhuisde. In mijn uppie. Daar zat ik dan. Met niks.
Geen keuken, geen meubels, geen verwarming, geen bed. Alleen een matras en een deken. En wat haastig in de tas gepropte kleren. Ik liet alles achter. Maar ik had jou. Ik regelde me suf. Leidde als een zwoegende zombie de chaotische toestanden in vage banen. Van aardverschuiving tot verzekering. Van huilbui tot huisraad. Van IKEA-keuken tot kinderkamer voor twee.

Maar ik wist waarvoor. Eindelijk was er iemand die zag, wie ik werkelijk was. Wie ik wílde zijn, ook al kon ik dat zelf nog niet zien.
Jij gaf me de rust in mijn hoofd, het vertrouwen in mijzelf, en de hoop voor ‘straks’.
“Kijk niet naar die chaos van nu. Rol door en probeer je voor te stellen waar je over een half jaar staat. Zes maanden zijn in een oogwenk voorbij en dan is alles anders. Beter.”
Doorsta het nu en kijk alleen naar morgen. Dat is wat je mij zei.

De kinderen gingen wonderbaarlijk goed om met de veranderde situatie. Ook bij hen viel blijkbaar spanning weg. Ze waren blij met jou, omdat jij goed was voor mij. Gelukkig waren ze op diezelfde manier ook blij met de nieuwe partner van hun papa. Hoe jong ook, zelfs zij zagen dat het zo voor iedereen beter was, ook al was het niet langer die geïdealiseerde gezinssituatie. En jij had gelijk: het leven rolde inderdaad op de een of andere onbegrijpelijke manier met een rottempo door.

We keerden steeds naar elkaar terug, hoe onmogelijk dat soms ook was. Verslaafd aan elkaar. Je hielp mij op te staan, stappen te zetten. Je leerde mij opnieuw te lopen, verder te kijken, vol te houden. En in mezelf te geloven. De liefde groeide, ook al leek nóg meer toen al onmogelijk. We brainstormden samen. Ideeën vloeiden, werden besproken, geconcretiseerd.

Ik begon zelfs een tweede bedrijf; mijn eigen tekst- en vertaalbureau. Iets wat ik al heel lang wilde, maar niet om wist te zetten. En wéér steunde jij mij in al mijn verwoede pogingen mijn bestaan weer op de rit te krijgen. Ja, zelfs te doen waar ik voor huiverde. Je gaf me mijn leven terug. Je gaf mij míj terug. Jij maakte me tot wie ik altijd al was, maar nog niet had kunnen zijn.

“You cannot find peace by avoiding life.”
Een quote uit de film ‘The Hours’, die we laatst samen keken. En dat is, wat ik deed. Ik vermeed jarenlang te leven om wanhopig rust te vinden in de status quo. Nu ik wél weer durf te leven, heb ik die rust eindelijk gevonden. Door jou. In jou.

Nu, drie jaar later zijn we nog steeds ‘wij’. In alle openheid. Het mag. Soms – veel te vaak – te ver van elkaar verwijderd, maar toch altijd #samen in onze hoofden. Mijn maat, mijn lief, mijn compagnon, mijn andere kant, mijn partner, mijn mens, mijn. Dat ben jij.

Weet je, misschien zijn we al lang oud in de ogen van de jongeren.
En misschien zijn we nog steeds fout in de ogen van vele goeden.
Nou en. Dan maar lekker fout stokoud met jou worden.
Niks fijners dan dat.

12 reacties op “Hoe jij me weer leerde lopen

  1. eamel schreef:

    Mooi. Datzelfde heb ik met mijn mevrouw. Weliswaar in/onder andere omstandigheden ontstaan maar het gevoel is hetzelfde. Koester ‘t, jullie beidjes. Het is je gegund.

    Geliked door 1 persoon

  2. Sjanic schreef:

    Dit, lieve Lou, is liefde in de puurste vorm.
    Ik ben trots en blij voor jullie, maar heb tóch een kanttekeningetje…huisraad met een T? 😉

    Heb lief, leef lief.

    Liefs

    Geliked door 1 persoon

  3. Recht uit het hart. Love it! En gun het jou/jullie van harte!!

    Geliked door 1 persoon

  4. Mack schreef:

    Dit was er duidelijk een met een clou. Heb hem op de terugweg in de auto gelezen. Reageren ging niet, maar bij deze. (Amersfoortse weg tussen Voorthuizen en Garderen, niks aan de hand)

    Geliked door 1 persoon

  5. mauricejj schreef:

    Mooiste blog dat ik gelezen heb dit jaar.

    Geliked door 1 persoon

  6. Zo herkenbaar! Inmiddels is het bij ons alweer bijna 10 jaar geleden ;))
    Fijn om te lezen dat jij, jullie zo blij met elkaar zijn en blijven; G E L U K ❤️

    Geliked door 1 persoon

  7. Manon de Bie schreef:

    …….. Liefde in zn puurste vorm❤

    Geliked door 1 persoon

  8. Deborah Hamar schreef:

    Mooi om elkaar te vinden, en vooral jezelf (terug) te vinden! ❤ Mooi blog!!

    Geliked door 1 persoon

  9. djaktief schreef:

    Lieve Lou,

    Online een beetje de drama’s ook gelezen en ben zo blij voor je dat ‘je erdoor gerold bent’. Ik mis alleen de heerlijke kankerblogjes op bepaalde eigenschappen van je ex een beetje 😉

    En ze leefden nog lange en gelukkig.

    Groetjes,

    Dorothé

    Geliked door 1 persoon

  10. Mar (des Rues) schreef:

    Wat moet ik nog toevoegen, dan blijf elkaar vasthouden in storm, regen en zonneschijn. Maar zo te lezen gaat dat helemaal lukken. Heerlijk voor jullie❤️

    Geliked door 1 persoon

Ja, zeg 't maar... (graag zelfs)